La Baciu...

Mos Craciun

In satul Baciu, Comuna Blejesti din judetul Teleorman, am gasit o scoala generala cu un efectiv de 101 copii si 18 cadre didactice. Din 101 copii: 17 sunt la gradinita, 27 in clasele primare si restul la gimnaziu. Majoritatea provin din familii a caror pricipala sursa de venit este alocatia copiilor si, rareori, banutii din asistenta sociala. Asta nu inseamna decat posibilitati reduse in procurarea rechizitelor si celor necesare sa mearga la scoala. Am discutat cu doamna directoare a scolii si ne-a spus foarte clar ca nici conducerea scolii, nici cadrele didactice, nu ii pot ajuta cu prea multe. Fonduri foarte putine... sau deloc. Mai mult, este posibil ca in anul scolar 2012 - 2013, acesti copii sa nu mai poata invata in scoala din Baciu care este propusa de cativa ani la rand sa se inchida. Ei vor merge la Blejesti, comuna de care apartine Baciu, la 5 - 6 km de casa lor. Nu exista nici un microbuz functional al scolii care sa-i ajute sa ajunga pana acolo si inapoi acasa. Sa speram ca Inspectoratul nu va lasa se se intample asta.

Povestirile pe care le-am auzit despre aceasta scoala si elevii care invata acolo ne-au ajutat sa luam hotararea sa le facem o vizita, bineinteles insotiti de Mos Craciun. Ne-a ajutat foarte mult si o sponsorizare de ultim moment, in acest fel reusind sa le oferim copiilor un adevarat cadou de Craciun. Este de inteles ca ne-am intalnit cu aceleasi priviri surprinse si fete nerabdatoare ca si la Buesti si am lasat acolo niste copii fericiti ca l-au intalnit pe Mosul care i-a felicitat si rasplatit pentru ca au fost cuminti. Am reusit sa strangem suficiente jucarii pentru copiii de gradinita si clasele primare, sa cumparam cate un tricou si un trening fiecarui copil, rechizite, dulciuri si fructe. Pe langa asta, am lasat in dotarea scolii un computer desktop, 10 topuri de coli, CD-uri si 6 harti mari ale Romaniei. Am reusit deasemenea sa ii bucuram pe copiii de gradinita si educatoarea lor cu foarte multe jocuri educative, de lego si carti de colorat.

Multumim foarte mult sponsorului nostru, colegilor si membrilor care ne-au ajutat sa ajungem la Baciu si sa le facem un cadou acestor 101 copii minunati. A fost o zi speciala pentru ei, majoritatea fiind la prima intalnire cu Mosul...

Baciu 1 Baciu 2

Baciu 3 Baciu 4

Baciu 5 Baciu 6

"Cea dintai si singura esentiala datorie a omului este caritatea, adica o neobosita justificare a bucuriei existentei. A face din viata si cunoasterea ta o permanenta bucurie în pofida tuturor mizeriilor, si întunecimilor, si pacatelor, si neputintelor, si deznadejdilor, iata o datorie a omului si a omeniei din tine."
Mircea Eliade