''O fereastra spre lume''

Ne propunem largirea orizontului pentru copiii din mediul rural, satisfacerea curiozitatii lor si a nevoii lor de cunoastere, stiind sigur ca multora dintre ei proiectul nostru le va oferi ocazia de a iesi pentru prima oara din sat. 
Proiectul “O fereastra spre lume” isi propune sa dezvolte programe educationale si recreative pentru copii: activitati extrascolare, vizite la teatre si muzee, excursii si tabere, organizare serbari, petreceri, ateliere de creatie si alte evenimente pentru copii. De asemenea, proiectul isi propune organizarea de vizite la unitati de productie din diferite industrii, in fabrici si institutii. Copiilor li se va prezenta procesul de fabricatie si vor invata lucruri noi despre diverse meserii, sperand ca in viitor vor dori sa-si aleaga una dintre acestea.
Cum insa realizarea unui proiect de o asemenea amploare are nevoie de implicarea a cat mai multe resurse, atat umane cat si materiale...

citeste mai departe...

La Baciu...

In satul Baciu, Comuna Blejesti din judetul Teleorman, am gasit o scoala generala cu un efectiv de 101 copii si 18 cadre didactice. Din 101 copii: 17 sunt la gradinita, 27 in clasele primare si restul la gimnaziu. Majoritatea provin din familii a caror pricipala sursa de venit este alocatia copiilor si, rareori, banutii din asistenta sociala. Asta nu inseamna decat posibilitati reduse in procurarea rechizitelor si celor necesare sa mearga la scoala. Am discutat cu doamna directoare a scolii si ne-a spus foarte clar ca nici conducerea scolii, nici cadrele didactice, nu ii pot ajuta cu prea multe. Fonduri foarte putine... sau deloc. Mai mult, este posibil ca in anul scolar 2012 - 2013, acesti copii sa nu mai poata invata in scoala din Baciu care este propusa de cativa ani la rand sa se inchida. Ei vor merge la Blejesti, comuna de care apartine Baciu, la 5 - 6 km de casa lor. Nu exista nici un microbuz functional al scolii care sa-i ajute sa ajunga pana acolo si inapoi acasa. Sa speram ca Inspectoratul nu va lasa se se intample asta. Povestirile pe care le-am auzit despre aceasta scoala si elevii care invata acolo ne-au ajutat sa luam hotararea sa le facem o vizita, bineinteles insotiti de Mos Craciun.

citeste mai departe...

La Buesti...

In Judetul Ialomita, in satele Buesti si Marsilieni, sunt doua gradinite micute, una cu un efectiv de 28 de copii si cealalta cu 21 de copii inscrisi. Acesti micuti provin, majoritatea, din familii mai mult decat modeste, cu posibilitati materiale foarte reduse. O fetita de 5 ani este atat de amarata, parintii ei nu-si permit sa-i cumpere o gecuta de iarna si cizmultite..! Ea merge la gradinita imbracata intr-o hainuta potrivita unui copilas de doi ani si poarta espadrile in luna noiembrie... si nu este singurul copil in aceasta situatie. Sa facem un efort sa le daruim un cadou de Craciun acestor micuti! In 10 decembrie, impreuna cu ceilalti membri si voluntari, vom merge sa ii intalnim pe acesti micuti, la Buesti, unde ne vor astepta sa sosim insotiti de Mos Craciun. Cei care doresc sa contribuie sau sa faca un cadou unuia dintre ei sunt rugati sa ne contacteze pentru mai multe detalii legate de varsta si numele copiilor. Am ajuns cu Mos Craciun in Buesti, judetul Ialomita unde am fost asteptati de 49 de copii, au venit si cei din Marsilieni... Bucuria le-a fost imensa la intalnirea cu Mosul. Au pregatit un intreg spectacol, poezii, cantecele pentru ca sa il rasplateasca cumva pe Mosul pentru cadourile pe care aveau sa le primeasca. Am avut parte de o primire neasteptat de calduroasa, i-am cunoscut si noi pe Cosmina, Irinel, Veronica si Stefania. Sunt niste copii cu povesti impresionante...

citeste mai departe...

La casa Doru

Am fost la Casa DORU unde l-am ajutat pe Mos Craciun sa ofere cadouri celor 50 de tineri internati aici. Tinerii ne-au surprins cu optimismul si cheful lor de viata, cu zambetele cu care ne-au intampinat.

S-au entuziasmat foarte tare la vederea Mosului, au discutat cu el, au primit foarte bucurosi cadourile si au mancat cate o felie de tort.

citeste mai departe...

Trimite un copil in tabara !

In aceasta vacanta de vara am reusit sa trimitem cativa copii talentati intr-o tabara de creatie. Copiii provin din familii fara posibilliati materiale, iar aceasta tabara a fost ca un vis devenit realitate. Ne bucuram nespus ca am reusit sa facem acest lucru cu ajutorul vostru.  Proiectul continua si speram sa reusim sa trimitem in tabara cat mai multi copii talentati sau cu rezultate deosebite la scoala.
Va multumim!

citeste mai departe...


"Cea dintai si singura esentiala datorie a omului este caritatea, adica o neobosita justificare a bucuriei existentei. A face din viata si cunoasterea ta o permanenta bucurie în pofida tuturor mizeriilor, si întunecimilor, si pacatelor, si neputintelor, si deznadejdilor, iata o datorie a omului si a omeniei din tine."
Mircea Eliade